Historische Bridgetocht Schiedam

Locaties

04. De Witte Lelie

De Witte Lelie

De twee panden (Schie 17 en 19) zijn ongeveer 200 jaar geleden gebouwd als jeneverbranderijen. De kenmerkende
gevelstructuur op de begane grond (van links naar rechts)
twee ramen waarachter de beslagketels stonden, één dubbele deur met een uitneembaar boograam daarboven waar een alambic doorheen kon en één raam waarachter de distillatie plaatsvond, zien we nog steeds bij veel panden in het historisch centrum van Schiedam.

De familie Beukers heeft beide panden gekocht en gebruikt als branderijen, later als pakhuizen. Oudere Schiedammers kennen de panden als meubelparadijs Hilton. In 1997 kregen de panden uiteindelijk een woonbestemming na een grondige renovatie en verbouwing. Vanaf dat moment werd er een vereniging van eigenaren opgericht met de naam 'de Witte Lelie', vandaar de titel van dit verhaal.

In Schie 19 herinneren de smalle gietijzeren steunpalen nog aan de jenevertijd waar in Schiedam veel vaker dikkere houten palen werden gebruikt. Gietijzer schiep meer ruimte en dat werd in 1820 ook al van belang geacht. Onder de begane grond zijn nog steeds twee grondvaten zichtbaar, maar helaas bedekt met een betonlaag in verband met 'vervuilde grond'. Binnenkort zal het jenevervat voor de deur voorzien worden van het oorspronkelijk gebruikte logo van Beukers: ITB.