Misschien wel de gezelligste bridgeclub van Schiedam......

Clubinformatie

Clubavond: Maandag

 

Aanvangstijd:  19:30

 

Speellocatie:   

Wijkcentrum De Erker
Jan van Avennestaat 32
3117PR Schiedam

 

Clubinformatie:

Secretaris Schiedam '59

010-2470568

secretariaat@schiedam59.nl

 

Afmelden voor de
competitieavond:

maandag vóór 17:00 uur

via de Clubtelefoon:
06-25313256

of per e-mail:
schiedam59@gmail.com

 

Bankrelatie:

NL28 INGB 0003 5390 46

t.n.v. Bridgeclub Schiedam '59

te Schiedam

01. De Grote of Sint Janskerk

01 Grote Kerk

VANAF 2010 ONZE STARTLOCATIE

De Grote of Sint-Janskerk in het centrum van Schiedam is een driebeukige hallenkerk en werd gebouwd op de plaats waar in de 13e eeuw al een kerk heeft gestaan. De bouw van de huidige kerk werd in 1335 begonnen.

In 1425 bestond het kerkgebouw uit het huidige middenschip met het vijfhoekig gesloten hoogkoor, het rechthoekig gesloten noord-of vrouwenkoor, de toren en een zuidkoor, voorloper van het huidige koor.

Bij de grote Schiedamse stadsbrand van 1428 werd de kerk deels vernield. Het herstel werd gebruikt om de kerk uit te breiden, onder andere bouwde men er bij de noorderzijbeuk, de huidige waag.

In 1434 werd de Lidwinakapel tegen de zuidmuur van het huidige middenschip gebouwd

  

02. De Waag

De Waag

De Waag van Schiedam aan de Nieuwstraat 36 is aangebouwd aan de toren van de Grote of Sint-Janskerk.

Schiedam kreeg een eerste waag in 1339 in de ruimte onder het Stadhuis, die ook als laken- en vleeshal dienstdeed. In 1579 verhuisde de waag naar een gebouw naast de toren van de Grote Kerk. De functie als waag is pas in 1930 opgeheven.

De Waag is in 1990 gerestaureerd, zodat het kerkelijk bureau van de Hervormde Gemeente hier kantoor kon houden.

Na een grote renovatie is sinds juni 2016 het informatiepunt van  Stichting Promotie Schiedam gevestigd in De Waag.

De weegschaal is weer terug op zijn plek. Er werden onderdelen in de achtertuin van het Stedelijk Museum Schiedam gevonden in 2003. De horizontale (ijzeren) balk van de weegschaal ontbrak bij de opgraving. In 2016 maakte de Schiedamse smid Rookbaard een nieuwe balk.

 

03. Brasserie Stadhuis

stadhuis 


Het Stadhuis op de Grote Markt van Schiedam is in de 16e eeuw gebouwd in laat-gotische stijl met renaissance elementen.

Na een brand in 1605 werd het verbouwd terwijl het bordes met dubbele trappen in 1717-1718 is aangebracht. De oorspronkelijke gevel werd in 1782 ommanteld door de bakstenen gevel, waarbij gelijktijdig de koepelvormige daktoren is aangebracht. Het wapen met de drie zandlopers boven de deur is in de 19e eeuw aangebracht en werd, naast het wapen met de leeuw van Henegouwen, gebruikt voor o.a. het waarmerken van haringnetten.

De laatste vergadering van de gemeenteraad werd er in januari 1973 gehouden. Vanaf die tijd wordt het uitsluitend gebruikt voor huwelijksvoltrekkingen, vergaderingen en representatieve doeleinden.

Rechts van het bordes is Brasserie Stadhuis gevestigd, de locatie waar u wordt verwacht om uw rondje bridge te spelen.

 

04. Molen De Kameel

04 Molen de Kameel

In 2008 is begonnen met de herbouw van de in 1868 door brand verwoeste molen de Kameel. In april 2011 was de feestelijke opening.

Molen De Kameel stond tussen 1715 en 1868 nabij het Doeleplein, naast de toenmalige Overschiese poort. De molen maakte deel uit van een bestand van zo’n twintig hoge stellingmolens, die zorgden voor het malen van graan voor de destijds grootschalige Schiedamse jeneverindustrie. In 1865 verloor De Kameel door een storm de roeden, ijzeren as en kap. De molenromp diende nog enige jaren als houtzagerij, maar werd tenslotte na een brand gesloopt.

De Kameel is het onderkomen van de stichting De Schiedamse Molens en de molen is in staat om elektriciteit op te wekken. Daarnaast kan ook graan worden gemalen met behulp van een koppel maalstenen.

 

05. St Joris Doele: Rode Kamer

DSC 0068 Doele

Vergaderplaats, loge­ment, herberg, de St Joris Doele was het ooit allemaal. Regeringscolleges en gilden hielden er jaarlijks maaltijden en vergaderingen. Notabelen uit binnen- en buiten­­land discus­sieer­den er over politiek, literatuur en wetenschap. In de boekhouding van vrijwel elke stedelijke instelling komen posten voor van ‘verteringen in den doel’, door Schiedamse ambtenaren voorgeschoten bij hoog bezoek.

 

06. Museummolen de Nieuwe Palmboom

Museummolen

Molen De Nieuwe Palmboom is ingericht als werkend korenmolenmuseum. Je komt er meer te weten over de molenhistorie van Schiedam en het productieproces “van (graan)korrel tot (jenever)borrel”.

Vermeldenswaard is de stadsmaquette anno 1847 waarop te zien is hoeveel molens Schiedam bezat tijdens de bloeitijd van de jeneverindustrie in de 19e eeuw. Vanaf de maalzolder hebt u toegang tot de balie, de houten omloop rond de molen, waar u een prachtig uitzicht hebt op de andere molens van Schiedam die rond de oude binnenstad staan.

De molen is in beheer van De Schiedamse Molens, maar het museumgedeelte wordt geëxploiteerd door het Nationaal Jenevermuseum dat ook in Schiedam is gevestigd.

 

07. Huize Brandenburg

Huize Damen

Oorspronkelijk was op Noordvest 95 een jeneverstokerij gevestigd, maar zoals zo vele van deze oude stokerijen heeft ook dit pand een nieuwe bestemming gekregen.

Op het ogenblik is het het woonhuis van de voorzitter van onze bridgeclub, mevrouw Damen. Zij en haar man, beiden enthousiaste bridgers, hebben hun huis ter beschikking gesteld voor de Historische Bridgetocht.

Vanuit de zitkamer op de eerste verdieping heeft u een prachtig uitzicht op de Noordvestgracht en op de molens De Nieuwe Palmboom en De Noord.

 

08 en 09. Museum en Distilleerderij de Tweelingh

05 IMG 0132 300

In Schiedam staat de meest unieke branderij van Nederland; Branderij De Tweelingh.

 

Deze branderij is in 1987 geopend om op authentieke wijze en volgens oud familierecept échte Schiedamse moutwijnjenever te produceren.

 

De Notaris jeneverspecialiteiten dragen het officiële goedkeuringszegel van de gemeente Schiedam. Een zegel dat sinds 1902 een waarborg is voor kwaliteit, aandacht, zorg en vakmanschap en de handtekening van de burgemeester draagt.

 

Wilt u deze geschiedenis en onze fantastische jeneverspecialiteiten proeven? Op aanvraag worden er rondleidingen door de branderij, de bottelarij en het museum georganiseerd. Voor informatie kunt u telefonisch contact opnemen met Branderij De Tweelingh (010) 409 1007

10. Le Jardin

Le Jardin

Le Jardin bevindt zich in de Dam, de oudste winkelstraat van Schiedam.

Het pand is in 2003 geheel gerenovverd in Frans/Engelse stijl en is nu een Salon de Thé.

Achter het pand bevindt zich een grote stadstuin in Franse stijl.

Een sfeervol plekje waar u in stijl kunt bridgen.

 

11. De Vlietlander

11 IMG 0211 300

Ook dit jaar vaart de Vlietlander door de historische Lange Haven.

Vanaf de Oude Sluis, het oudste deel van Schiedam, vaart de schipper onder de nog handbediende appelbrug door en komt zo bij een aantal monumentale panden, die allemaal hun rol hebben gespeeld in de rijke geschiedenis van de Schiedamse jeneverindustrie.

Neem tussen het kaarten door even de tijd te genieten van de aparte gebouwen.

 

12. Korenbeurs

08 Korenbeurs 200

 Sinds 2010 is de Korenbeurs weer in 'Schiedamse handen'.

De Korenbeurs is één van de bekendste gebouwen  in Schiedam met een zéér rijke historie. De Korenbeurs is een schepping van de architect C.G.F. Giudici uit 1792. Het is een rechthoekig gebouw in Lodewijk XVI stijl, rond een binnenplaats. Deze is later overdekt. Het gebouw heeft een zandstenen voorgevel met monumentale toegangsdeuren.

In de Korenbeurs werden moutwijn, alcohol en granen verhandeld.

De Korenbeurs wordt nu ontwikkeld tot een kunstcentrum, met ruimtes voor exposities, lezingen, kunstbeurzen en een kunstwinkel.

 

13. Boekhandel Roelants

langehaven141

Op 30 september 1848 verwerft boekhandelaar Hendrik Adriaan Marius Roelants het pand aan de Lange Haven 141 en vanaf oktober 1849 is zijn firma daar officieel gevestigd. In 1862 koopt hij pakhuis “Polen” dat achter het pand is gelegen en op 1 januari 1863 start hij de (latere Koninklijke) drukkerij. 

In 1867 wordt door Roelants de eerste druk van Snikken en Grimlachjes van de dichter Piet Paaltjens vervaardigd. Daarnaast worden er ook de Nederlandse vertalingen van de werken van Charles Dickens gedrukt, onder andere David Copperfield. Andere noemenswaardige uitgaven zijn de volledige werken van Vondel en een uitgave van de bijbel.

 

14. Sjiek

12 Cafe Sjiek

 

 

Eetcafé Sjiek, normaal gelegenEetcafé Sjiek, normaal gelegennaast het Zakkendragershuisje, isvoor een verbouwing verhuisdnaar de Korte Haven 5.

Niet alleen Sjiek maar ook het Zakkendragershuisje wordt verbouwd. Op de eerste verdieping ervan zal Sjiek een restaurant openen.

Café Sjiek bestaat sinds 2002. Ook op deze tijdelijke locatie maakt het eet-café zijn reputatie waar met een sjiek terras en een sjieke keuken. Overigens ‘sjiek’ is Limburgs voor leuk en gezellig!

 

16. In De Keuken

indekeuken

Thuis bridgen in de keuken van de familie Elderkamp.

 

Het havenpand deed vroeger dienst als mouterij van de fa. Legner, een bekende distilleerderij en likeurstokerij. Hierna is het lange tijd opslagruimte geweest van een grote verfhandel en Mercurius.

 

Het huis is opgebouwd uit 'sloop­afval' van bekende Schiedamse gebouwen. Zo zijn onder andere ramen van het Nolet ziekenhuis, de verwarming uit het oude Passage theater, deuren van de Oud Katholieke kerk en de trap van het ITHO gebouw in het huis verwerkt.

 

Een bijzonderpand van een bijzonder gastvrije familie.

17. Bed en Breakfast Lange Haven 59

BB Lange Haven

Dit pand ‘met de oranje deuren’ stamt uit 1580 en heeft vroeger deel uitgemaakt van een jeneverstokerij. Het ligt op een van de mooiste plekjes van Schiedam op steenworp afstand van het Stedelijk Museum en het Jenevermuseum . Pal tegenover het pand kun je genieten van de chocola van De Bonte Koe.


Momenteel is er op de begane grond een B&B gevestigd.


18. Prego

Prego 

Restaurant Prego in Schiedam is gelegen midden in het gezellige centrum. De aanleg van de Taanbrug heeft het ons mogelijk gemaakt dit prachtige historische pand in de route op te nemen.

In de keuken van Prego worden mooie Italiaanse gerechten bereid die uit verschillende streken komen en een beetje een boerse inslag hebben. De dagverse producten komen van leveranciers met een biologische inslag. Om de maaltijd compleet te maken heeft Prego een uitgebreide Italiaanse wijnkaart.

19. Havenkerk

havenkerk

De Havenkerk of Sint Jan de Doper in de binnenbocht van de Lange Haven dateert uit 1822/1823.

Het kerkinterieur werd in de negentiende eeuw verrijkt met (neo)barokke interieur-stukken. De altaarstukken van de Vlaamse schilder Anthonie van IJsendijck (1801-1875) zijn geschonken door Cornelis Johannes Nolet (1771-1851) wiens nichtje met van IJsendijck was getrouwd.

20. Jenevermuseum

<table " border="0">

 

 Jenevermuseum  

Het monumentale pand dateert uit 1794 en was tot kort voor de brand die er in 1985 ernstige schade aan toebracht, als distilleerderij in bedrijf.

Voor 1794 stond er op deze plaats een kleinere branderij, waarin vanaf 1769 moutwijn werd gestookt. Na de brand in 1985 werd het pand hersteld en gerestaureerd, thans biedt het onderdak aan het Jenevermuseum, voorheen genaamd "Gedistilleerd Museum" en verder terug “De Gekroonde Brandersketel”.

Hier treft u een verzameling aan van meer dan 22.000 stuks gedistilleerd miniaturen. Op een prikkelende manier kan hier kennis worden gemaakt met de smakelijke geschiedenis van de vaderlandse borrel en ander binnen- en buitenlands gedistilleerd. Bij binnenkomst ruikt je de verkwikkende geuren van jeneverbessen en gerstenmout. In de branderij kan je voelen hoe hard het leven was van de brandersknechten.

In het Proeflokaal, waar er gebridged wordt, kunt u verschillende jenevers en likeuren proeven, maar ook uw feest organiseren.

 

21. Coöperatie Museum

 

17 CO-OP

Het Nationaal Coöperatie Museum is gevestigd in een prachtig winkelpand uit 1891 op de hoek van de Lange Haven en de Appelmarkt.

De winkelpui is nog geheel in originele staat en binnen is er een winkeltje met vele producten uit grootmoederstijd. Ook is er op de verdieping een arbeidswoonkamer anno 1920 met o.a. een echte bedstee.

Buiten ligt de Appelmarktbrug, één van de drie gietijzeren ophaalbruggen van Schiedam, gebouwd rond 1860. Wanneer een boot door de haven vaart, wordt deze brug door twee brugwachters met de hand omhoog getrokken.Het zijn de oudste voorbeelden in Nederland van dubbele (giet) ijzeren ophaalbruggen.


22. Café Jeneverie ’t Spul

21 Cafe t Spul

Op 3 november 1998 werd Café-Jeneverie ’t Spul erkend door het Genever­genoot­schap,  nog zicht­baar door het gevelschild. Hier kan men een keuze maken uit meer dan 400 verschil­lende jenevers.

De naam ’t Spul (het spel) is afgeleid van het rederijkers­toneelstuk “ ’t Spul van Joncker Frans­schen” , dat herin­nert aan de slag 14 februari 1489  toen Schiedam oorlog voerde met Rotterdam.

De Jeneverie is opgesierd met talrijke stille getuigen van het roemrijke jeneververleden van de stad, en is gevestigd in een van de panden aan de Hoogstraat, van oudsher dé winkelstraat van Schiedam.

In de achterzaal vindt u het ‘Oorlogborrelmuseum’, waar regelmatig jeneverproeverijen worden gehouden.

 

 

23. Expreszo koffie en thee

Expresso

In 2001 openden Expresso de deuren. In deze koffie- en theespeciaalzaak aan de Hoogstraat 166 in Schiedam vindt u geen voorverpakte koffie of thee, maar uitsluitend versgebrande koffie en losse thee.


Zij hebben ruim 130 soorten thee en 25 soorten koffie in hun assortiment.
Thee uit alle windstreken zoals Java, China, Japan en Zuid Afrika.