Misschien wel de gezelligste bridgeclub van Schiedam......

Clubinformatie

Clubavond: Maandag

 

Aanvangstijd:  19:30

 

Speellocatie:

   
Ontmoetingscentrum
De 5 Molens
Nieuwe Damlaan 818,
3118 AC Schiedam
tel.: 010 - 4705500

 

Afmelden voor de
competitieavond:

 

maandag vóór 17:00 uur

via de Clubtelefoon:
06-25313256

of per e-mail:
schiedam59@gmail.com

 

Bankrelatie:

NL28 INGB 0003 5390 46

t.n.v. Bridgeclub Schiedam '59

te Schiedam

01. De Grote of Sint Janskerk

01 Grote Kerk

VANAF 2010 ONZE STARTLOCATIE

 

 

De Grote of Sint-Janskerk in het centrum van Schiedam is een driebeukige hallenkerk en werd gebouwd op de plaats waar in de 13e eeuw al een kerk heeft gestaan. De bouw van de huidige kerk werd in 1335 begonnen.

In 1425 bestond het kerkgebouw uit het huidige middenschip met het vijfhoekig gesloten hoogkoor, het rechthoekig gesloten noord-of vrouwenkoor, de toren en een zuidkoor, voorloper van het huidige koor.

Bij de grote Schiedamse stadsbrand van 1428 werd de kerk deels vernield. Het herstel werd gebruikt om de kerk uit te breiden, onder andere bouwde men er bij de noorderzijbeuk, de huidige waag.

In 1434 werd de Lidwinakapel tegen de zuidmuur van het huidige middenschip gebouwd

  

02. De Waag

De Waag

De Waag van Schiedam aan de Nieuwstraat 36 is aangebouwd aan de toren van de Grote of Sint-Janskerk.

Schiedam kreeg een eerste waag in 1339 in de ruimte onder het Stadhuis, die ook als laken- en vleeshal dienstdeed. In 1579 verhuisde de waag naar een gebouw naast de toren van de Grote Kerk. De functie als waag is pas in 1930 opgeheven.

De Waag is in 1990 gerestaureerd, zodat het kerkelijk bureau van de Hervormde Gemeente hier kantoor kon houden.

Na een grote renovatie is sinds juni 2016 het informatiepunt van  Stichting Promotie Schiedam gevestigd in De Waag.

 

De weegschaal is weer terug op zijn plek. Er werden onderdelen in de achtertuin van het Stedelijk Museum Schiedam gevonden in 2003. De horizontale (ijzeren) balk van de weegschaal ontbrak bij de opgraving. In 2016 maakte de Schiedamse smid Rookbaard een nieuwe balk.

 

03. Brasserie Stadhuis

 

 

stadhuis 


Het Stadhuis op de Grote Markt van Schiedam is in de 16e eeuw gebouwd in laat-gotische stijl met renaissance elementen.

 

Na een brand in 1605 werd het verbouwd terwijl het bordes met dubbele trappen in 1717-1718 is aangebracht. De oorspronkelijke gevel werd in 1782 ommanteld door de bakstenen gevel, waarbij gelijktijdig de koepelvormige daktoren is aangebracht. Het wapen met de drie zandlopers boven de deur is in de 19e eeuw aangebracht en werd, naast het wapen met de leeuw van Henegouwen, gebruikt voor o.a. het waarmerken van haringnetten.

 

De laatste vergadering van de gemeenteraad werd er in januari 1973 gehouden. Vanaf die tijd wordt het uitsluitend gebruikt voor huwelijksvoltrekkingen, vergaderingen en representatieve doeleinden.

 

Rechts van het bordes is Brasserie Stadhuis gevestigd, de locatie waar u wordt verwacht om uw rondje bridge te spelen.

 

04. Molen De Kameel

04 Molen de Kameel

In 2008 is begonnen met de herbouw van de in 1868 door brand verwoeste molen de Kameel. In april 2011 was de feestelijke opening.

 

Molen De Kameel stond tussen 1715 en 1868 nabij het Doeleplein, naast de toenmalige Overschiese poort. De molen maakte deel uit van een bestand van zo’n twintig hoge stellingmolens, die zorgden voor het malen van graan voor de destijds grootschalige Schiedamse jeneverindustrie. In 1865 verloor De Kameel door een storm de roeden, ijzeren as en kap. De molenromp diende nog enige jaren als houtzagerij, maar werd tenslotte na een brand gesloopt.

 

De Kameel is het onderkomen van de stichting De Schiedamse Molens en de molen is in staat om elektriciteit op te wekken. Daarnaast kan ook graan worden gemalen met behulp van een koppel maalstenen.

 

05 en 06. St Joris Doele: Zaal en Rode Kamer

DSC 0068 Doele

 

Vergaderplaats, loge­ment, herberg, de St Joris Doele was het ooit allemaal. Regeringscolleges en gilden hielden er jaarlijks maaltijden en vergaderingen. Notabelen uit binnen- en buiten­­land discus­sieer­den er over politiek, literatuur en wetenschap. In de boekhouding van vrijwel elke stedelijke instelling komen posten voor van ‘verteringen in den doel’, door Schiedamse ambtenaren voorgeschoten bij hoog bezoek.

 

07. Museummolen de Nieuwe Palmboom

Museummolen

Molen De Nieuwe Palmboom is ingericht als werkend korenmolenmuseum. Je komt er meer te weten over de molenhistorie van Schiedam en het productieproces “van (graan)korrel tot (jenever)borrel”.

Vermeldenswaard is de stadsmaquette anno 1847 waarop te zien is hoeveel molens Schiedam bezat tijdens de bloeitijd van de jeneverindustrie in de 19e eeuw. Vanaf de maalzolder hebt u toegang tot de balie, de houten omloop rond de molen, waar u een prachtig uitzicht hebt op de andere molens van Schiedam die rond de oude binnenstad staan.

De molen is in beheer van De Schiedamse Molens, maar het museumgedeelte wordt geëxploiteerd door het Nationaal Jenevermuseum dat ook in Schiedam is gevestigd.

 

08. Huize Damen

Huize Damen

 

Oorspronkelijk was op Noordvest 95 een jeneverstokerij gevestigd, maar zoals zo vele van deze oude stokerijen heeft ook dit pand een nieuwe bestemming gekregen.

 

Op het ogenblik is het het woonhuis van de voorzitter van onze bridgeclub, mevrouw Damen. Zij en haar man, beiden enthousiaste bridgers, hebben hun huis ter beschikking gesteld voor de Historische Bridgetocht.

 

Vanuit de zitkamer op de eerste verdieping heeft u een prachtig uitzicht op de Noordvestgracht en op de molens De Nieuwe Palmboom en De Noord.

 

 

 

09. Molen De Drie Koornbloemen

 

09 Molen De Drie Koornbloemen

 

De Drie Koornbloemen uit 1770 is de oudste nog bestaande molen in Schiedam. Het is de enige molen met een aan de molen verbonden molenaarshuis (vermoedelijk uit 1832).

 

In het begin van de 19e eeuw werd de molen gebruikt voor het zagen van mahoniehout en enkele jaren later als een pelmolen voor rijst. Toen in 1857 de maalbelasting werd opgeheven, besloot eigenaar Kouwenhoven om opnieuw voor de bakkers te gaan malen. Latere generaties Kouwenhoven begonnen met het malen van erwten, maïs en bonen voor de verwerking tot veevoeder.

 

In 1938 kocht J. R. Sjoer de molen en knapte deze op om voor zijn steen- en tegelbedrijf (met een kogelmolen, een trommel met daarin stalen ballen die de stenen verpulveren) stenen tot gruis te vermalen.

 

In de jaren ’50 was er opnieuw een veevoeder- en graanbedrijf in de molen gevestigd.

 

In 1976 kocht de gemeente Schiedam de molen en later werden molen en molenaarshuis geheel gerestaureerd. Om de molen voor de toekomst te bewaren werd in 2007 de houten inrichting gerepareerd en herbouwd.

 

10. Le Jardin

Le Jardin

 

Le Jardin bevindt zich in de Dam, de oudste winkelstraat van Schiedam.

Het pand is in 2003 geheel gerenovverd in Frans/Engelse stijl en is nu een Salon de Thé.

Achter het pand bevindt zich een grote stadstuin in Franse stijl.

 

Een sfeervol plekje waar u in stijl kunt bridgen.

 

11. Sjiek

12 Cafe Sjiek

 

 

Eetcafé Sjiek, gelegen naast het Zakkendragershuisje, bevindt zich in het oudste deel van Schiedam.

 

Hier liet vrouwe Aleida van Henegouwen in 1260 een dam in de Schie leggen. Op die dam ontstond te midden van kreken en moerassen een nederzetting die in 1275 stadsrechten kreeg.

 

In 1316 wordt er voor het eerst gesproken over een Zakkendragersgilde en in 1699 beschikken de leden over hun eerste Gildehuis. De huidige bebouwing dateert uit 1725.

 

Het in 1987 door beeldhouwer Hans van de Plas gemaakte beeld van “De Zakkendrager” herinnert aan deze tijd.

 

12. Zakkendragershuisje

zakkendragershuis

 

 

Het markante Zakkensdragershuisje uit 1725 diende als gildehuis voor het Zakkendragersgilde Sint Antonius. Sinds 1465 mocht dit gilde de goederen laden en lossen. Vele graan- en moutschepen deden Schiedam aan en het gilde was daarom een belangrijke schakel in de Schiedamse economie.

Als er goederen geladen of gelost moesten worden, werd de klok in de daktoren geluid om de zakkendragers te waarschuwen.

 

 

13. De Vlietlander

11 IMG 0211 300

 

Ook dit jaar vaart de Vlietlander door de historische Lange Haven.

 

Vanaf de Oude Sluis, het oudste deel van Schiedam, vaart de schipper onder de nog handbediende appelbrug door en komt zo bij een aantal monumentale panden, die allemaal hun rol hebben gespeeld in de rijke geschiedenis van de Schiedamse jeneverindustrie.

 

Neem tussen het kaarten door even de tijd te genieten van de aparte gebouwen.

 

14. Korenbeurs

08 Korenbeurs 200

 

 Sinds 2010 is de Korenbeurs weer in 'Schiedamse handen'.

 

De Korenbeurs is één van de bekendste gebouwen  in Schiedam met een zéér rijke historie. De Korenbeurs is een schepping van de architect C.G.F. Giudici uit 1792. Het is een rechthoekig gebouw in Lodewijk XVI stijl, rond een binnenplaats. Deze is later overdekt. Het gebouw heeft een zandstenen voorgevel met monumentale toegangsdeuren.

 

In de Korenbeurs werden moutwijn, alcohol en granen verhandeld.

 

De Korenbeurs wordt nu ontwikkeld tot een kunstcentrum, met ruimtes voor exposities, lezingen, kunstbeurzen en een kunstwinkel.

 

 

15. Boekhandel Roelants

 

 

langehaven141

 

 

Op 30 september 1848 verwerft boekhandelaar Hendrik Adriaan Marius Roelants het pand aan de Lange Haven 141 en vanaf oktober 1849 is zijn firma daar officieel gevestigd. In 1862 koopt hij pakhuis “Polen” dat achter het pand is gelegen en op 1 januari 1863 start hij de (latere Koninklijke) drukkerij. 

 

In 1867 wordt door Roelants de eerste druk van Snikken en Grimlachjes van de dichter Piet Paaltjens vervaardigd. Daarnaast worden er ook de Nederlandse vertalingen van de werken van Charles Dickens gedrukt, onder andere David Copperfield. Andere noemenswaardige uitgaven zijn de volledige werken van Vondel en een uitgave van de bijbel.

 

 

 

17. Edelsmederij Rob van der Ham

 

Rob vd Ham

 

 

 

 

 

 

 

Gevestigd aan de Lange Haven is Edelsmederij Rob van der Ham al vele jaren een bijzondere locatie in Schiedam.

Hier vervaardigt Rob sieraden van voornamelijk goud en zilver. De sieraden in de collectie zijn uiteraard te koop maar dienen ook als bron van inspiratie om tvoor een klant een uniek sieraad te vervaardigen.


18. Coöperatie Museum


17 CO-OP  

Het Nationaal Coöperatie Museum is gevestigd in een prachtig winkelpand uit 1891 op de hoek van de Lange Haven en de Appelmarkt.

De winkelpui is nog geheel in originele staat en binnen is er een winkeltje met vele producten uit grootmoederstijd. Ook is er op de verdieping een arbeidswoonkamer anno 1920 met o.a. een echte bedstee.

 

Buiten ligt de Appelmarktbrug, één van de drie gietijzeren ophaalbruggen van Schiedam, gebouwd rond 1860. Wanneer een boot door de haven vaart, wordt deze brug door twee brugwachters met de hand omhoog getrokken.Het zijn de oudste voorbeelden in Nederland van dubbele (giet) ijzeren ophaalbruggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

19. Bed en Breakfast Lange Haven 59

 

BB Lange Haven  

Dit pand ‘met de oranje deuren’ stamt uit 1580 en heeft vroeger deel uitgemaakt van een jeneverstokerij. Het ligt op een van de mooiste plekjes van Schiedam op steenworp afstand van het Stedelijk Museum en het Jenevermuseum . Pal tegenover het pand kun je genieten van de chocola van De Bonte Koe.


Momenteel is er op de begane grond een B&B gevestigd.

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

20. NPB Kerk Westvest

16 NPB kerk Westvest

 

 

Dit kerkgebouw van de Nederlandse Protestanten Bond aan de Westvest werd ontworpen door Prof. Henri Evers uit Delft, tevens de architect van het Stadhuis en de Remonstrantse Kerk te Rotterdam.


Het gebouw werd op 2e Kerstdag 1909 in gebruik genomen. De kerk als geheel is sober en stijlvol ingericht. Het schip van de kerk meet 25 meter bij 12.5 meter en heeft een tonggewelf met een hoogte van 12.5 meter. In de kerkruimte vallen meteen de Jugendstil glas-in-lood ramen op. De grondslag voor deze kerk legde de bekende Ds. François HaverSchmidt (1835-1894), bekend als de dichter Piet Paaltjens, de leidsman van de vrijzinnigen in Schiedam. De kerkruimte is een typisch vrijzinnige kerkruimte waar een koor, een liturgisch centrum of een doophek ontbreekt. De middenbanken werden vroeger de “damesbanken” genoemd. Dit kan terug te voeren zijn op oudere kerken, waarin de dames in het midden van de kerk op stoelen zaten en de heren op de banken langs de buitenkant. Rechts is de "Herenbestuursbank" en links de "Damesbestuursbank". In het vrijzinnig protestantisme is namelijk reeds vanaf de opkomst in het midden van de vorige eeuw aan vrouwen een plaats toegekend, die gelijkwaardig was aan die van mannen.


In de kerk vinden ook culturele en maatschappelijke evenementen plaats.
De stichting "Westvest 90" organiseert jaarlijks een serie kamermuziekconcerten op hoog niveau. Mede door de sfeervolle ambiance van het kerkgebouw en de fraaie akoestiek zijn deze concerten een succes. Er zijn reeds gerenommeerde musici uit binnen- en buitenland opgetreden
Zie ook de website van deze stichting: www.westvest90.nl.

 

 

21. Café Jeneverie ’t Spul

21 Cafe t Spul

 

 

Op 3 november 1998 werd Café-Jeneverie ’t Spul erkend door het Genever­genoot­schap,  nog zicht­baar door het gevelschild. Hier kan men een keuze maken uit meer dan 400 verschil­lende jenevers.

 

De naam ’t Spul (het spel) is afgeleid van het rederijkers­toneelstuk “ ’t Spul van Joncker Frans­schen” , dat herin­nert aan de slag 14 februari 1489  toen Schiedam oorlog voerde met Rotterdam.

 

De Jeneverie is opgesierd met talrijke stille getuigen van het roemrijke jeneververleden van de stad, en is gevestigd in een van de panden aan de Hoogstraat, van oudsher dé winkelstraat van Schiedam.

 

In de achterzaal vindt u het ‘Oorlogborrelmuseum’, waar regelmatig jeneverproeverijen worden gehouden.

 

 

 

 

 

22. Stedelijk Museum

stedelijk

Het stedelijk museum is in opdracht van Napoleon rond 1800 gebouwd door de Italiaanse architect Giovanni Giudici, die zo ingeburgerd was dat hij zich Jan liet noemen.

 

Ook in Rotterdam, Vlissingen en Voorburg werden zijn ontwerpen uitgevoerd. Na een restauratie en renovatie van ruim twee jaar heeft het Stedelijk Museum Schiedam in april 2006 zijn deuren weer geopend.

 

Met de tentoonstelling Ik hou van Holland. Nederlandse kunst na 1945 is twee jaar lang hét overzicht van de Nederlandse kunst van na 1945 te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. Nergens in Nederland wordt een dergelijk overzicht getoond. Ik hou van Holland. Nederlandse kunst na 1945 laat de ontwikkelingen in de hedendaagse kunst zien en combineert deze met de ontwikkelingen in de maatschappij.

 

23. Expreszo koffie en thee

Expresso

In 2001 openden Expresso de deuren. In deze koffie- en theespeciaalzaak aan de Hoogstraat 166 in Schiedam vindt u geen voorverpakte koffie of thee, maar uitsluitend versgebrande koffie en losse thee.


Zij hebben ruim 130 soorten thee en 25 soorten koffie in hun assortiment.
Thee uit alle windstreken zoals Java, China, Japan en Zuid Afrika. 

 

 

24. Galerie Ilias

Ilias

 

 

 

 

Galerie Ilias ligt aan het begin van de Hoogstraat, net om de hoek van de Grote Markt.

Zij wil een podium bieden aan kunstenaars vanuit alle disciplines: schilders, beeldhouwers, glasblazers, dichters, poppenmakers, fotografen enz. De galerie heeft geen commercieel oogmerk en stelt zich tot doel zoveel mogelijk de kans te geven aan talenten die in de meeste andere galeries geen plaats vinden.

Voor Galerie Ilias geldt: “Het moet mooi zijn om naar te kijken ofwel zó interessant dat wij de eventuele lelijkheid ervan voor lief nemen.

Daarnaast participeert Ilias op stads-/regioniveau met evenementen. Ook worden er presentaties en workshops gegeven.