Historische Bridgetocht Schiedam

Locaties 2018

16. Stadstimmerwerf

Stads Timmerwerf

Het stadstimmerhuis of stadstimmerwerf was vroeger een gebouw in een stad waar het materiaal voor de stadswerken was opgeslagen en waar later ook de stadstimmerman woonde en werkte.

 

De stadstimmerwerf van Schiedam ligt op de hoek Westvest-Korte Haven. Het is een langgerekt, 18e -eeuws gebouw, bestaande uit twee bakstenen vleugels met lage verdieping en schilddaken. In het midden van de voorgevel is een eenvoudige poort met pilasters en hoofdgestel.

 

Op het ogenblik is het pand in particulier bezit en wij worden er welkom geheten door de familie Kapteijn.

 

15. Kookstudio door Annabel

14 van de kook

Kookstudio van de Kook, Westmolenstraat 6, heeft een nieuw eigenaar en heet nu Kookstudio door Annabel. Wij zijn erg blij dat de nieuwe eigenaresse, Annabel Janse, de samenwerking wil voortzetten.

 

Meer informatie over de activiteiten vindt u in de advertentie. Want wie kan het nu beter verwoorden dan de eigenaresse zelf?

 

07. Distilleerderij Dirkzwager

Dirkzwager

Deze voormalige branderij uit het derde kwart van de negentiende eeuw, maakt deel uit van het omvangrijke distilleerderijcomplex van de firma Dirkzwager dat hier vanaf het midden van de negentiende eeuw tot ontwikkeling is gekomen. Al vanaf het begin van deze eeuw valt op dat de firma haar uitbreidingen uitvoert in de trant van de bloeiperiode van de Schiedamse brandersbedrijvigheid.

 

Karakteristiek is de asymmetrische gevelindeling die het gevolg is van de opstelling op de begane grond van de (bredere) beslagbakken en de ketelapparatuur. Op de eerste verdieping bevindt zich geheel links een deur waardoor, via een ladder, de zakken grondstoffen naar binnen werden gedragen.

 

Het interieur verkeert in redelijk authentieke staat, de houten constructie is nog goed zichtbaar. Een houten trap tegen de zijwand leidt naar de twee verdiepingen die als opslag dienen. De houten kapconstructie is vernieuwd.

 

De branderij geeft een goed beeld van de branderijen uit deze periode.

 

05. Galerieshop Tange

Tange

In dit prachtig gelegen pand aan de Schie heeft Jacques Tange zijn nieuwe atelier geopend. U bridget hier te midden van de kunstwerken van deze bekende Schiedamse schilder.

 

Het werk van Jacques Tange kenmerkt zich door een geheeleigen stijl en het gebruik van de primaire kleuren. Zijn werk wordt sterk geïnspireerd door de sfeer en het vakmanschap van de prachtige, met de hand geschreven en geïllustreerde middeleeuwse antieke boeken. Zijn streven is om deze sfeer om te zetten naar de 21e eeuw met zijn eigen inspiratie enzijn humor.

 

Zijn schilderijen zijn betoverend, sprookjesachtig en verdroomd.

 

04. De Witte Lelie

De Witte Lelie

De twee panden (Schie 17 en 19) zijn ongeveer 200 jaar geleden gebouwd als jeneverbranderijen. De kenmerkende
gevelstructuur op de begane grond (van links naar rechts)
twee ramen waarachter de beslagketels stonden, één dubbele deur met een uitneembaar boograam daarboven waar een alambic doorheen kon en één raam waarachter de distillatie plaatsvond, zien we nog steeds bij veel panden in het historisch centrum van Schiedam.

De familie Beukers heeft beide panden gekocht en gebruikt als branderijen, later als pakhuizen. Oudere Schiedammers kennen de panden als meubelparadijs Hilton. In 1997 kregen de panden uiteindelijk een woonbestemming na een grondige renovatie en verbouwing. Vanaf dat moment werd er een vereniging van eigenaren opgericht met de naam 'de Witte Lelie', vandaar de titel van dit verhaal.

In Schie 19 herinneren de smalle gietijzeren steunpalen nog aan de jenevertijd waar in Schiedam veel vaker dikkere houten palen werden gebruikt. Gietijzer schiep meer ruimte en dat werd in 1820 ook al van belang geacht. Onder de begane grond zijn nog steeds twee grondvaten zichtbaar, maar helaas bedekt met een betonlaag in verband met 'vervuilde grond'. Binnenkort zal het jenevervat voor de deur voorzien worden van het oorspronkelijk gebruikte logo van Beukers: ITB.

 

 

01. De Grote of Sint Janskerk

01 Grote Kerk

VANAF 2010 ONZE STARTLOCATIE

 

 

De Grote of Sint-Janskerk in het centrum van Schiedam is een driebeukige hallenkerk en werd gebouwd op de plaats waar in de 13e eeuw al een kerk heeft gestaan. De bouw van de huidige kerk werd in 1335 begonnen.

 

In 1425 bestond het kerkgebouw uit het huidige middenschip met het vijfhoekig gesloten hoogkoor, het rechthoekig gesloten noord-of vrouwenkoor, de toren en een zuidkoor, voorloper van het huidige koor.

 

Bij de grote Schiedamse stadsbrand van 1428 werd de kerk deels vernield. Het herstel werd gebruikt om de kerk uit te breiden, onder andere bouwde men er bij de noorderzijbeuk, de huidige waag.

 

In 1434 werd de Lidwinakapel tegen de zuidmuur van het huidige middenschip gebouwd

  

18. Westvest 90-kerk

16 NPB kerk Westvest

Westvest 90 (Westvestkerk) werd ontworpen door professor Evers en werd op 26 december 1909 in gebruik genomen door de Nederlandse Protestanten Bond, een afdeling van de Vrijzinninge Geloofgemeenschap NPB.

Het orgel in de kerk dateert van 1914.

Het interieur is sinds die tijd maar enkele punten veranderd.

In 2010  is er een installatie aangelegd die de verwarming, koeling en luchtvochtigheid reguleert. Daarnaast werden er een aantal andere verbeteringen uitgevoerd. Hiermee kan deze "deftige oude dame" aan de Westvest hopelijk weer honderd jaar vooruit.  

 

21. Jenevermuseum

proeflokaal

Het monumentale pand dateert uit 1794 en was tot kort voor de brand die er in 1985 ernstige schade aan toebracht, als distilleerderij in bedrijf.

 

Voor 1794 stond er op deze plaats een kleinere branderij, waarin vanaf 1769 moutwijn werd gestookt. Na de brand in 1985 werd het pand hersteld en gerestaureerd, thans biedt het onderdak aan het Jenevermuseum, voorheen genaamd "Gedistilleerd Museum" en verder terug “De Gekroonde Brandersketel”.

 

Hier treft u een verzameling aan van meer dan 22.000 stuks gedistilleerd miniaturen. Op een prikkelende manier kan hier kennis worden gemaakt met de smakelijke geschiedenis van de vaderlandse borrel en ander binnen- en buitenlands gedistilleerd. Bij binnenkomst ruikt je de verkwikkende geuren van jeneverbessen en gerstenmout. In de branderij kan je voelen hoe hard het leven was van de brandersknechten.

 

In het Proeflokaal, waar er gebridged wordt, kunt u verschillende jenevers en likeuren proeven, maar ook uw feest organiseren.

19. Edelsmederij Rob van der Ham

18 Edelsmederij vn de Ham

Gevestigd aan de Lange Haven is Edelsmederij Rob van der Ham, terug van weggeweest, een bijzondere locatie in Schiedam.

 

Hier vervaardigt Rob sieraden van voornamelijk goud en zilver. De sieraden in de collectie zijn uiteraard te koop maar dienen ook als bron van inspiratie om tvoor een klant een uniek sieraad te vervaardigen.

 

23. Café Jeneverie ’t Spul

21 Cafe t Spul

Op 3 november 1998 werd Café-Jeneverie ’t Spul erkend door het Genever­genoot­schap,  nog zicht­baar door het gevelschild. Hier kan men een keuze maken uit meer dan 400 verschil­lende jenevers.

De naam ’t Spul (het spel) is afgeleid van het rederijkers­toneelstuk “ ’t Spul van Joncker Frans­schen” , dat herin­nert aan de slag 14 februari 1489  toen Schiedam oorlog voerde met Rotterdam.

De Jeneverie is opgesierd met talrijke stille getuigen van het roemrijke jeneververleden van de stad, en is gevestigd in een van de panden aan de Hoogstraat, van oudsher dé winkelstraat van Schiedam.

In de achterzaal vindt u het ‘Oorlogborrelmuseum’, waar regelmatig jeneverproeverijen worden gehouden.

 

 

24. Expreszo koffie en thee

Expresso

In 2001 openden Expresso de deuren. In deze koffie- en theespeciaalzaak aan de Hoogstraat 166 in Schiedam vindt u geen voorverpakte koffie of thee, maar uitsluitend versgebrande koffie en losse thee.


Zij hebben ruim 130 soorten thee en 25 soorten koffie in hun assortiment.
Thee uit alle windstreken zoals Java, China, Japan en Zuid Afrika. 

 

 

08. Molen de Nieuwe Palmboom

Museummolen

Molen De Nieuwe Palmboom is een Schiedamse windmolen die oorspronkelijk is gebouwd in 1781 om grondstoffen voor de jeneverproductie te malen. In 1901 is tijdens een brand aan de overkant van de Vest een vonk overgeslagen en de molen is daarop volledig uitgebrand. De molenstomp is overeind gebleven en herbouwd in 1991-1993.

De Nieuwe Palmboom is uitgerust met drie maalkoppels en een mengketel. Verder is er een elektrische stofafzuiginstallatie aanwezig. Er wordt graan en mout gemalen voor plaatselijke bakkers en destilleerderijen.

.

 

11. Zakkendragershuisje

zakkendragershuis

Het markante Zakkensdragershuisje uit 1725 diende als gildehuis voor het Zakkendragersgilde Sint Antonius. Sinds 1465 mocht dit gilde de goederen laden en lossen. Vele graan- en moutschepen deden Schiedam aan en het gilde was daarom een belangrijke schakel in de Schiedamse economie.

Als er goederen geladen of gelost moesten worden, werd de klok in de daktoren geluid om de zakkendragers te waarschuwen.

 

17. Molen De Drie Koornbloemen

09 Molen De Drie Koornbloemen

De Drie Koornbloemen uit 1770 is de oudste nog bestaande molen in Schiedam. Het is de enige molen met een aan de molen verbonden molenaarshuis (vermoedelijk uit 1832).

In het begin van de 19e eeuw werd de molen gebruikt voor het zagen van mahoniehout en enkele jaren later als een pelmolen voor rijst. Toen in 1857 de maalbelasting werd opgeheven, besloot eigenaar Kouwenhoven om opnieuw voor de bakkers te gaan malen. Latere generaties Kouwenhoven begonnen met het malen van erwten, maïs en bonen voor de verwerking tot veevoeder.

In 1938 kocht J. R. Sjoer de molen en knapte deze op om voor zijn steen- en tegelbedrijf (met een kogelmolen, een trommel met daarin stalen ballen die de stenen verpulveren) stenen tot gruis te vermalen.

In de jaren ’50 was er opnieuw een veevoeder- en graanbedrijf in de molen gevestigd.

In 1976 kocht de gemeente Schiedam de molen en later werden molen en molenaarshuis geheel gerestaureerd. Om de molen voor de toekomst te bewaren werd in 2007 de houten inrichting gerepareerd en herbouwd.

 

22. Coöperatie Museum

 

17 CO-OP

Het Nationaal Coöperatie Museum is gevestigd in een prachtig winkelpand uit 1891 op de hoek van de Lange Haven en de Appelmarkt.

De winkelpui is nog geheel in originele staat en binnen is er een winkeltje met vele producten uit grootmoederstijd. Ook is er op de verdieping een arbeidswoonkamer anno 1920 met o.a. een echte bedstee.

Buiten ligt de Appelmarktbrug, één van de drie gietijzeren ophaalbruggen van Schiedam, gebouwd rond 1860. Wanneer een boot door de haven vaart, wordt deze brug door twee brugwachters met de hand omhoog getrokken.Het zijn de oudste voorbeelden in Nederland van dubbele (giet) ijzeren ophaalbruggen.


20. In De Keuken

indekeuken

Thuis bridgen in de keuken van de familie Elderkamp.

 

Het havenpand deed vroeger dienst als mouterij van de fa. Legner, een bekende distilleerderij en likeurstokerij. Hierna is het lange tijd opslagruimte geweest van een grote verfhandel en Mercurius.

 

Het huis is opgebouwd uit 'sloop­afval' van bekende Schiedamse gebouwen. Zo zijn onder andere ramen van het Nolet ziekenhuis, de verwarming uit het oude Passage theater, deuren van de Oud Katholieke kerk en de trap van het ITHO gebouw in het huis verwerkt.

 

Een bijzonderpand van een bijzonder gastvrije familie.

14. Boekhandel Roelants

langehaven141

Op 30 september 1848 verwerft boekhandelaar Hendrik Adriaan Marius Roelants het pand aan de Lange Haven 141 en vanaf oktober 1849 is zijn firma daar officieel gevestigd. In 1862 koopt hij pakhuis “Polen” dat achter het pand is gelegen en op 1 januari 1863 start hij de (latere Koninklijke) drukkerij. 

In 1867 wordt door Roelants de eerste druk van Snikken en Grimlachjes van de dichter Piet Paaltjens vervaardigd. Daarnaast worden er ook de Nederlandse vertalingen van de werken van Charles Dickens gedrukt, onder andere David Copperfield. Andere noemenswaardige uitgaven zijn de volledige werken van Vondel en een uitgave van de bijbel.

 

13. Korenbeurs

08 Korenbeurs 200

 Sinds 2010 is de Korenbeurs weer in 'Schiedamse handen'.

De Korenbeurs is één van de bekendste gebouwen  in Schiedam met een zéér rijke historie. De Korenbeurs is een schepping van de architect C.G.F. Giudici uit 1792. Het is een rechthoekig gebouw in Lodewijk XVI stijl, rond een binnenplaats. Deze is later overdekt. Het gebouw heeft een zandstenen voorgevel met monumentale toegangsdeuren.

In de Korenbeurs werden moutwijn, alcohol en granen verhandeld.

De Korenbeurs wordt nu ontwikkeld tot een kunstcentrum, met ruimtes voor exposities, lezingen, kunstbeurzen en een kunstwinkel.

 

12. De Vlietlander

11 IMG 0211 300

Ook dit jaar vaart de Vlietlander door de historische Lange Haven.

Vanaf de Oude Sluis, het oudste deel van Schiedam, vaart de schipper onder de nog handbediende appelbrug door en komt zo bij een aantal monumentale panden, die allemaal hun rol hebben gespeeld in de rijke geschiedenis van de Schiedamse jeneverindustrie.

Neem tussen het kaarten door even de tijd te genieten van de aparte gebouwen.

 

09. Huize Brandenburg

Huize Damen

Oorspronkelijk was op Noordvest 95 een jeneverstokerij gevestigd, maar zoals zo vele van deze oude stokerijen heeft ook dit pand een nieuwe bestemming gekregen.

Op het ogenblik is het het woonhuis van de voorzitter van onze bridgeclub, mevrouw Damen. Zij en haar man, beiden enthousiaste bridgers, hebben hun huis ter beschikking gesteld voor de Historische Bridgetocht.

Vanuit de zitkamer op de eerste verdieping heeft u een prachtig uitzicht op de Noordvestgracht en op de molens De Nieuwe Palmboom en De Noord.

 

06. Molen De Kameel

04 Molen de Kameel

In 2008 is begonnen met de herbouw van de in 1868 door brand verwoeste molen de Kameel. In april 2011 was de feestelijke opening.

 

Molen De Kameel stond tussen 1715 en 1868 nabij het Doeleplein, naast de toenmalige Overschiese poort. De molen maakte deel uit van een bestand van zo’n twintig hoge stellingmolens, die zorgden voor het malen van graan voor de destijds grootschalige Schiedamse jeneverindustrie. In 1865 verloor De Kameel door een storm de roeden, ijzeren as en kap. De molenromp diende nog enige jaren als houtzagerij, maar werd tenslotte na een brand gesloopt.

 

De Kameel is het onderkomen van de stichting De Schiedamse Molens en de molen is in staat om elektriciteit op te wekken. Daarnaast kan ook graan worden gemalen met behulp van een koppel maalstenen.

 

03. Brasserie Stadhuis

stadhuis 


Het Stadhuis op de Grote Markt van Schiedam is in de 16e eeuw gebouwd in laat-gotische stijl met renaissance elementen.

Na een brand in 1605 werd het verbouwd terwijl het bordes met dubbele trappen in 1717-1718 is aangebracht. De oorspronkelijke gevel werd in 1782 ommanteld door de bakstenen gevel, waarbij gelijktijdig de koepelvormige daktoren is aangebracht. Het wapen met de drie zandlopers boven de deur is in de 19e eeuw aangebracht en werd, naast het wapen met de leeuw van Henegouwen, gebruikt voor o.a. het waarmerken van haringnetten.

De laatste vergadering van de gemeenteraad werd er in januari 1973 gehouden. Vanaf die tijd wordt het uitsluitend gebruikt voor huwelijksvoltrekkingen, vergaderingen en representatieve doeleinden.

Rechts van het bordes is Brasserie Stadhuis gevestigd, de locatie waar u wordt verwacht om uw rondje bridge te spelen.

 

02. De Waag

De Waag

De Waag van Schiedam aan de Nieuwstraat 36 is aangebouwd aan de toren van de Grote of Sint-Janskerk.

Schiedam kreeg een eerste waag in 1339 in de ruimte onder het Stadhuis, die ook als laken- en vleeshal dienstdeed. In 1579 verhuisde de waag naar een gebouw naast de toren van de Grote Kerk. De functie als waag is pas in 1930 opgeheven.

De Waag is in 1990 gerestaureerd, zodat het kerkelijk bureau van de Hervormde Gemeente hier kantoor kon houden.

Na een grote renovatie is sinds juni 2016 het informatiepunt van  Stichting Promotie Schiedam gevestigd in De Waag.

De weegschaal is weer terug op zijn plek. Er werden onderdelen in de achtertuin van het Stedelijk Museum Schiedam gevonden in 2003. De horizontale (ijzeren) balk van de weegschaal ontbrak bij de opgraving. In 2016 maakte de Schiedamse smid Rookbaard een nieuwe balk.

 

10. Eetcafé Sjiek

12 Cafe Sjiek

Eetcafé Sjiek, gelegen naast het Zakkendragershuisje, bevindt zich in het oudste deel van Schiedam.

 

Hier liet vrouwe Aleida van Henegouwen in 1260 een dam in de Schie leggen. Op die dam ontstond te midden van kreken en moerassen een nederzetting die in 1275 stadsrechten kreeg.

 

In 1316 wordt er voor het eerst gesproken over een Zakkendragersgilde en in 1699 beschikken de leden over hun eerste Gildehuis. De huidige bebouwing dateert uit 1725.

 

Het in 1987 door beeldhouwer Hans van de Plas gemaakte beeld van “De Zakkendrager” herinnert aan deze tijd.

 

In 2017 is Eetcafé Sjiek geheel gerenoveerd en is de bovenverdieping van het Zakkendragershuisje toegevoegd als prachtige eetzaal.