Historische Bridgetocht Schiedam

Locaties

01. Café Jeneverie ’t Spul

21 Cafe t Spul

Op 3 november 1998 werd Café-Jeneverie ’t Spul erkend door het Genever­genoot­schap,  nog zicht­baar door het gevelschild. Hier kan men een keuze maken uit meer dan 400 verschil­lende jenevers.

De naam ’t Spul (het spel) is afgeleid van het rederijkers­toneelstuk “ ’t Spul van Joncker Frans­schen” , dat herin­nert aan de slag 14 februari 1489  toen Schiedam oorlog voerde met Rotterdam.

De Jeneverie is opgesierd met talrijke stille getuigen van het roemrijke jeneververleden van de stad, en is gevestigd in een van de panden aan de Hoogstraat, van oudsher dé winkelstraat van Schiedam.

In de achterzaal vindt u het ‘Oorlogborrelmuseum’, waar regelmatig jeneverproeverijen worden gehouden.

 

 

02 en 03. St Joris Doele: Zaal en Rode Kamer

DSC 0068 Doele

Vergaderplaats, loge­ment, herberg, de St Joris Doele was het ooit allemaal. Regeringscolleges en gilden hielden er jaarlijks maaltijden en vergaderingen. Notabelen uit binnen- en buiten­­land discus­sieer­den er over politiek, literatuur en wetenschap. In de boekhouding van vrijwel elke stedelijke instelling komen posten voor van ‘verteringen in den doel’, door Schiedamse ambtenaren voorgeschoten bij hoog bezoek.

 

04. Westvest 90-kerk

16 NPB kerk Westvest

Westvest 90 (Westvestkerk) werd ontworpen door professor Evers en werd op 26 december 1909 in gebruik genomen door de Nederlandse Protestanten Bond, een afdeling van de Vrijzinninge Geloofgemeenschap NPB.

Het orgel in de kerk dateert van 1914.

Het interieur is sinds die tijd maar enkele punten veranderd.

In 2010  is er een installatie aangelegd die de verwarming, koeling en luchtvochtigheid reguleert. Daarnaast werden er een aantal andere verbeteringen uitgevoerd. Hiermee kan deze "deftige oude dame" aan de Westvest hopelijk weer honderd jaar vooruit.  

 

05. Eetcafé Sjiek

12 Cafe Sjiek

Eetcafé Sjiek, gelegen naast het Zakkendragershuisje, bevindt zich in het oudste deel van Schiedam.

 

Hier liet vrouwe Aleida van Henegouwen in 1260 een dam in de Schie leggen. Op die dam ontstond te midden van kreken en moerassen een nederzetting die in 1275 stadsrechten kreeg.

 

In 1316 wordt er voor het eerst gesproken over een Zakkendragersgilde en in 1699 beschikken de leden over hun eerste Gildehuis. De huidige bebouwing dateert uit 1725.

 

Het in 1987 door beeldhouwer Hans van de Plas gemaakte beeld van “De Zakkendrager” herinnert aan deze tijd.

 

In 2017 is Eetcafé Sjiek geheel gerenoveerd en is de bovenverdieping van het Zakkendragershuisje toegevoegd als prachtige eetzaal.